FR
/
ENG
/ NL



Donderdag 19 januari 2023
Kunstenaressen in de MENA: ondanks de vele obstakels
zit vrouwelijke kunst in de lift
42% van de kunstenaars van wie op de Menart Fair in Brussel werk wordt gepresenteerd, zijn vrouwen! Dit verrassend grote aandeel – het was géén doel op zich – heeft Joanna Chevalier en mezelf tot de vraag gebracht: wat is de status van vrouwelijke kunstenaars in de MENA-landen?






Baya, Untitled, 1991, gouache on paper, 82 x 100 cm   
- Gaya Art (Paris / Algiers)

Eman Ali, Banat Al Fi'9a "The Silver Girls", 2022, Fine Art Archival Pigment print on Hahnemühle Pearl, 20 x 20 cm, Edition of 5 + 2AP
- Hunna Art (Dubai)

Van de 84 kunstenaars van wie werk te zien is op de stands van de 24 galeries zijn er meer dan dertig vrouwen. Dat is een van de vaststellingen die we hebben gedaan, naast de geografische herkomst, de periode waarin de werken tot stand zijn gekomen, of ze figuratief dan wel abstract zijn, enz. We volgen dit aanbod met de nodige aandacht, omdat het inhaakt op een zekere vraag. Zo kunnen we van editie naar editie vooruitgang boeken en een realistische kijk op die kunstscene bieden, samen met een selectie van het allerbeste.






Yasmina Hilal, Resurgence, 2022, Collage work, inkjet on Hahnemüle 308 gm paper, 16 x 24cm, unique work.
- Zalfa Halabi Art Gallery (Beirut)

Nada Elkalaawy, Figure and Figurine, 2022, oil on canvas, 107 x 127cm
- Galerie La La Lande (Paris)

Verschillende vrouwelijke kunstenaars hadden reeds in de jaren 50, 60 en 70 de artistieke wereld en voor een stuk zelfs de samenleving in beroering gebracht. Tegelijk hadden in het Westen de moderne kunstenaars als wegbereiders de spelregels van de kunstwereld veranderd. Dappere figuren zoals Etel Adnan (Libanon), Simone Fattal (Syrië), Mona Hatoum (Palestina), Behjat Sadr (Iran), Inji Efflatoun (Egypte), Baya Mahieddine (Algerije) en Kamala (Soedan) hebben de traditionele machtsverhoudingen aan het wankelen gebracht, door op provocerende wijze woord, gebaar en houding tot een eenheid te smeden. De status van de vrouwelijke kunstenaars kun je evenwel niet afmeten aan dat handvol grote namen. Bovendien zijn de tijden veranderd. 






Sara Shamma, Eal, 2017, oil on canvas, 150 x 75 cm
- Mark Hachem (Paris)

Mojé Assefjah, Still-Life, 2021, egg tempera on canvas, 80 x 115 cm - Galerie Tanit (Beirut, Munich)

Op haar manier heeft de hedendaagse vrouwelijke kunst – van nature rijker, gevarieerder en meer verspreid – de vruchten geplukt van die gouden jaren en is ze aan de slag gegaan met die erfenis. Alle betrokken samenlevingen zijn evenwel geëvolueerd, soms op gevaar af achteruit te gaan …
De waaier van media is groter geworden (foto, video, digitale technieken, installaties, performances, enz.), terwijl de sociale netwerken die kunstenaressen niet enkel beschermen, maar ook zichtbaarheid geven. Ondanks de obstakels blijven de vrouwelijke kunstenaars werken creëren in een grotendeels mannelijke, patriarchale en religieuze wereld, die hun expressiemogelijkheden en erkenning beperkt.






Nadine Roufael, Blue, 2022, Ceramic, base in velvet finish with special effect glaze, 38 x 33 x 35cm - Atelier Nadeen x jihad khairallah architects (Beirut)


Amina Zoubir, We can not impede a star for shining, 2019, wax sculpture, 49 x 29 x 5 cm - Ayn Gallery (Paris)


De status van vrouwelijke kunstenaars in Noord-Afrika, het Nabije Oosten, de Golfstaten en Iran is niet eenvoudig te typeren en is ook niet overal dezelfde. Die status varieert van de ene MENA-regio tot de andere, en van het ene decennium tot het andere, naargelang de lokale geschiedenis, de nabijheid van het Oosten of het Westen, het politiek-religieuze radicalisme, de tolerantiedrempel, enz.






Hala Schoukair, Untitled N°13, 2018, Acrylic on canvas, 148 x 142cm  - Galerie Bessières (Chatou)

Tagreed Darghouth, Flowers to my Father, I series, 2022, acrylic on canvas, 40 x 40cm each
- Saleh Barakat Gallery (Beirut)

De achtergrond is nog steeds een door mannen geleide islam, die op al dan niet subtiele wijze dominant blijft. Toch is alles genuanceerder dan men soms denkt. Voor zover ons bekend is er in de kunstwereld geen feministische beweging die de verschillen met mannelijke kunstenaars in de kijker zet. Het artistieke is belangrijker dan de genderidentiteit. Sommige kunstenaressen hebben weliswaar hun vrouwelijkheid, soms zelfs hun uitgesproken voorkeur voor het vrouwelijke benadrukt, maar men kan zeker niet spreken van een ‘stroming’.
Omgekeerd doen veel kunstenaressen hard hun best om hun herkomst en hun sekse op de achtergrond te houden en hebben ze het liever over hun werk en hun inspiratie. Ze zijn dus in de eerste plaats kunstenaressen, wat deze editie van de Menart Fair in Brussel alleen maar bevestigt.
Laure d’Hauteville, stichtster & directrice

Praktische informatie
MENART FAIR
Midden-Oosten en Noord-Afrikaanse kunst
Datums: van vrijdag 3 tot en met zondag 5 februari 2023, van 11.00 tot 19.00 uur
Locatie: Boghossianstichting - Villa Empain
               Franklin Rooseveltlaan, 67
               1050 - Brussel, België.Menart Fair expands to design in BrusselsMenart Fair expands to design in Brussels
Perspreview: donderdag 2 februari 2023, van 16.00 tot 18.00 uur
VIP inauguratie: donderdag 2 februari 2023, van 18.00 tot 22.00 uur
>>  Ticketing  <<

PARTNERS, INSTELLINGEN, MEDIA








Vorige nieuwsbrieven
- Menart Fair bij Boghossianstichting - Villa Empain
- Menart Fair komt in februari naar Brussel! !
- Menart Fair pakt uit met design in Brussel
- Kunst uit de MENA-landen: een sterk groeiende markt
- Twee exclusieve tentoonstellingen over de MENA-landen en Libanon

menart-fair.com
Facebook
Instagram

Mail


www.menart-fair.com


info@menart-fair.com
Copyright ©️ 2023 FANNART SAS, All rights reserved  -  MENART FAIR Newsletter
FANNART SAS : 3 Rue Duban, 75016 Paris, France


Add us to your address book : newsletter@menart-fair.com

Want to change how you receive these emails? You can unsubscribe from this list.