FR
/
ENG
/ NL



Maandag 19 december 2022
Kunst uit de MENA-landen: een sterk groeiende markt
De Menart Fair is een unieke beurs die het beste van de moderne en hedendaagse kunst presenteert uit een geografische zone die de landen van de Levant, de Golfstaten, Iran en de Maghreb omvat.

Bahaa Amer, August 10th, 2020, mixed media on Japanese Paper on board, 70 x 107 cm,
Le LAB (Cairo, Egypt).

Op de Menart Fair in Brussel presenteert een uitgelezen selectie van 23 deelnemende galeries uit 13 landen meer dan 200 werken van zo’n 80 kunstenaars. De beurs laat zien hoe origineel, creatief en productief de kunstenaars uit de MENA-landen zijn.
Deze ruime regio kan tegenwoordig bogen op tal van gerenommeerde musea en instellingen. Geografisch en historisch gezien heeft ze kunnen putten uit bijzonder verrijkende invloeden, die de artistieke creativiteit en het denken hebben gestimuleerd.
Focus op de kunst uit Noord-Afrika
Arabisch-islamitische en westerse, mediterrane en Afrikaanse cultuur











Farid Belkahia, Aube, lithography, edition XXIX / XXXV (29/35), 60 x 60 cm
Galerie Dar D’art (Tangier, Morocco)

Georges Hanna Sabbagh, Portrait de femme, circa 1930, oil on board, 46 x 33 cm - Françoise Livinec (Paris, France).
Aïcha Snoussi, Ossement, 2021, engraved bone on cellular concrete
Galerie La La Lande (Paris, France)
De Noord-Afrikaanse kunst staat open voor diverse Euro-mediterrane, Afrikaanse en Arabische culturele invloeden, die je aantreft in alle moderne en hedendaagse kunstvormen. Het verlangen van de kunstenaars om zich te bevrijden van de oude koloniale mogendheden zette hen ertoe aan een kunst te creëren die ruimdenkender was. Vaak gaat het om bijzonder kleurrijke figuratieve of abstracte werken. Wat die met elkaar gemeen hebben, is een voortdurende aandacht voor hun oorspronkelijke culturen, ballingschap, de Middellandse Zee, en niet langer voor een louter lokale identiteit.
Focus op de kunst uit het Nabije Oosten
De buitengewone vruchtbaarheid van een veelbewogen regio






Nabil Anani, Sabastiya, 2022, acrylic on canvas, 100 x 91 cm - Zawyeh Gallery (Dubai, UAE / Ramallah, Palestine)

Simone Fattal, The House with a Hole in the Ceiling, 2006, stoneware fired in a wood kiln, 20 x 50 x 44 cm.
Galerie Tanit (Beirut, Lebanon - Munich, Germany)

Zowel de moderne als de hedendaagse kunstenaars van het Nabije Oosten hebben een heel eigen kijk ontwikkeld op hun chaotische en onzekere dagelijks leven en hebben die verwerkt in hun oeuvre. De hedendaagse kunst uit die regio beleeft nu een sterke bloei, onder meer als gevolg van de opstanden in de Arabische wereld. De kunstenaars voelen zich geroepen die gebeurtenissen te vereeuwigen in hun werk. Ze klagen het stilzwijgen, het wegmoffelen en de taboes aan, maar geven anderzijds ook uiting aan hun hoop.
Focus op de kunst uit de Golfstaten
Een jonge kunst die bruist van de creativiteit



Talin Hazbar, Flow, 2018, Local rocks, sand, glass, 25 x 15 x 20 cm.
Hunna (Dubaï, UAE)

Amani Al Thuwaini, Elibelinde, 2017, Tufted wool stretched on MDF, embroidered fabric and plexiglass, 270 x 230 cm.
Hunna (Dubaï, UAE)

Zayn Qahtani, Ritual At The Dilmun Temple, 2021, Earth pigments, watercolour, coloured pencil, ink on recycled cotton paper, 30 x 21 cm.
Hunna (Dubaï, UAE)
De markt van de moderne en hedendaagse kunst bestaat in die regio sinds een veertigtal jaar en heeft een sterke invloed op de regionale kunstproductie. De evolutie van die markt verloopt razend snel: in minder dan vijftien jaar heeft hij een stevige internationale reputatie verworven. De hedendaagse kunst uit die regio speelt daarin een steeds dominantere rol (foto’s, video’s, installaties, digitale kunst). De moderne kunst is dan weer des te meer gewild daar ze vrij zeldzaam is.
Focus op de Iraanse kunst
De sprankeling van de eeuwigdurende Perzische droom






Ramin Haerizadeh, Rokni Haerizadeh, Hesam Rahmanian, Madame Tussauds (Her Majesty), 2020-2022, Diptych, collage and acrylic on canvas, 167 x 182 x 5 cm, unique piece - In Situ - fabienne leclerc (Romainville, France)


Shahpour Pouyan, Untitled, 2021, glazed ceramic and skull made of moulded resin, painted in acrylic, 33 x 36,5 x 36 cm
Galerie Nathalie Obadia (Brussels, Belgium - Paris, France)





Reza Derakshani, Every Maroon Day and Every Golden Day, 2022, turkish coffee powder, gold paste, enamel and handmade paint on canvas, Diptych, 130 x 400 cm - Amenor Contemporary (Stavenger, Noorwegen) Simine Paris (Paris, France)

Kunst zat altijd al in het Perzische DNA, tot grote spijt van de leiders van de islamitische revolutie. Kunst verzamelen is ook altijd een favoriete bezigheid van de Iraanse elite geweest. De Iraanse kunstmarkt staat bekend om zijn kwaliteit en levendigheid. De kunstproductie beleeft er nog altijd een sterke ontwikkeling. Ondanks de jarenlange repressie door het regime zien we de kunstmarkt in Iran gestaag groeien.
De 23 galeries aanwezig


Amenor Contemporary (Stavanger) x Simine Paris (Parijs), Atelier Nadeen x jihad khairallah architects (Beiroet), Ayn Gallery (Parijs), Baronian (Brussel), Galerie Bessières (Chatou), Galerie Dar D'Art (Tanger), Everything I Want (Venetië), Fann À Porter (Amman / Dubai), Galerie Françoise Livinec (Parijs), Gaya Art (Parijs / Algiers), Gery Art Gallery (Namen), Hunna Art (Dubai), In Situ – fabienne leclerc (Romainville), Galerie La La Lande (Parijs), Le Lab (Caïro), Musk and Amber Gallery (Tunis), Galerie Nathalie Obadia (Parijs / Brussel), Saleh Barakat Gallery (Beiroet), Galerie Tanit (München / Beiroet), The Great Design Disaster (Milaan), Zalfa Halabi Art Gallery (Beiroet), Zawyeh Gallery (Dubai / Ramallah)


Deze voor het Westen volkomen nieuwe beurs presenteert in Brussel het beste van de kunst uit de MENA-landen, in een boeiende dialoog tussen die regionale culturen, die even rijk als divers zijn. 

Praktische informatie
MENART FAIR
Midden-Oosten en Noord-Afrikaanse kunst
Datums: van vrijdag 3 tot en met zondag 5 februari 2023, van 11.00 tot 19.00 uur
Locatie: Boghossianstichting - Villa Empain
               Franklin Rooseveltlaan, 67
               1050 - Brussel, België.Menart Fair expands to design in BrusselsMenart Fair expands to design in Brussels
Perspreview: donderdag 2 februari 2023, van 16.00 tot 18.00 uur
VIP inauguratie: donderdag 2 februari 2023, van 18.00 tot 22.00 uur
>>  Ticketing  <<




























Vorige nieuwsbrieven
- Menart Fair bij Boghossianstichting - Villa Empain
- Menart Fair komt in februari naar Brussel! !
- Menart Fair pakt uit met design in Brussel

menart-fair.com
Facebook
Instagram

Mail


www.menart-fair.com


info@menart-fair.com
Copyright ©️ 2022 FANNART SAS, All rights reserved  -  MENART FAIR Newsletter
FANNART SAS : 3 Rue Duban, 75016 Paris, France


Add us to your address book : newsletter@menart-fair.com

Want to change how you receive these emails? You can unsubscribe from this list.