FR
/
ENG
/ NLMaandag 12 december 2022
Menart Fair pakt uit met design in Brussel

De Menart Fair laat ons in Brussel kennismaken met design getuigend van de verbluffende creativiteit van de landen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika (ME.NA - Middle East, North Africa). In een prachtig decor met moderne en hedendaagse kunst presenteert de Menart Fair meubelen, installaties en objecten van uitgelezen kwaliteit die magie, raffinement, eclecticisme en lef uitstralen.

Jihad Khairallah, Kumo, 2022, solid wood structure, pouf in fabric, 245 x 50 x 45 cm. - Atelier Nadeen x jihad khairallah architects (Beirut, Lebanon)
Al duizenden jaren zijn de ME.NA-landen culturele kruispunten, vermaard om hun traditionele vakkennis, die nu ook wordt gepaard aan hedendaagse vormen. Door die vele invloeden ontstaan er verrassende, roerende en originele creaties. Dit hedendaagse design, dat soms ronduit visionair is, getuigt van een diepe verankering in de tijd en de ervaring. Het is de vrucht van uitwisselingen, kruisbestuiving en de opeenvolging van volkeren en beschavingen.
Kort overzicht met Joanna Chevalier, artdirector
Bij het betreden van de Boghossianstichting – Villa Empain ontdekt de bezoeker een indrukwekkende installatie van The Great Design Disaster, een designstudio die in 2019 in Milaan werd opgericht door het talentrijke duo Gregory Gatseleria en Joy Herro.
Het gaat om een tafelscŤne verstoord door een onverwachte catastrofe – een stilleven dat doet denken aan Pompeji, ware het niet dat het verwijst naar de verwoestende ontploffing in de haven van Beiroet, op 4 augustus 2020. De allegorie ‘Post-Disaster Room’, gecreŽerd in samenwerking met Clayper Artisan, treft door de schoonheid van het bevroren moment, de tijd die plots tot stilstand is gekomen.

Gregory Gatserelia, Post-Disaster Room, 2022, existing furniture sourced from the Flea Market in Beirut (Basta), covered in recycled paper by a Lebanese artisan, 350 x 280 cm - The Great Design Disaster (Milan, Italy)
Het in VenetiŽ gevestigde Everything I Want ijvert voor het bewaren van vakkennis, met name op het gebied van glas. Stichtster Nadja Romain (curatrice, tegenwoordig ook producente) presenteert drie kunstenaars:
De glazen bundeltjes van de Pakistaan Osman Yousefzada – wiens solotentoonstelling What is Seen and What is Not onlangs nog te zien was in het Victoria & Albert Museum – laten zien hoe migranten moeizaam proberen te overleven: hun enige bezittingen zijn wat persoonlijke spullen bijeengepakt in een bundeltje, hier uitgebeeld in een broze glazen vorm.
Flavie Audi, spiegelt ons een utopische toekomst voor – de dualiteit tussen reŽel en virtueel –, gestalte gegeven door de fysieke eigenschappen van glas. Ze betovert ons met haar creaties van glasbrij, waar het alchemistische werk vaste vorm krijgt als sculptuur/meteoriet.


Osman Yousefzada, from the Wrapped Objects Collection, 2022, hand-blown murano glass, 35 x 27 cm 
- Everything I Want (Venise, Italie)

Flavie Audi, Le Vase Communicant, 2022, hand-blown glass, 16 x 11 cm
- Everything I Want (Venise, Italie)

Tarek Shamma, werd opgeleid in Londen bij Zaha Hadid en David Chipperfield, en richtte onder meer winkels in voor Christian Louboutin. Hij staat bekend om zijn uitgepuurde structuren, zijn geometrische lijnen met oosterse invloeden en zijn edele materialen – hier zien we zijn eerste ontwerpen van in Murano geblazen glas.

Musk and Amber Gallery is een galerie opgericht in Tunis door Lamia Bousnina Ben Ayed, een stijlvolle dame met een uitgelezen smaak. Met veel genoegen presenteert ze het werk van Mohammad Hossein Ghaderi (bijgenaamd Mohegh), een Iraanse designer die werkt met diverse technieken, onder meer schrijnwerk en weven. Hij pakt onder meer uit met twee kabinetten met een originele voorzijde: in het ene geval is dat een geschilderd landschap, en in het andere marqueterie van hout.
Mohegh, Tarang, bench, 2021 - Musk and Amber Gallery (Tunis, Tunisie)

Le LAB werd opgericht in CaÔro door advocaat en filantroop Rasheed Kamel, die de kunstenaars uit de regio in de kijker wil zetten. Opdracht volbracht, dankzij deze eerste samenwerking met de Menart Fair, waar hij een groot talent presenteert: de Egyptische sterdesigner Omar Chakil, wiens lievelingsmateriaal albast is. Dit gesteente, waaraan heilzame eigenschappen worden toegeschreven, was alomtegenwoordig in de tijd van de farao’s. Tegenwoordig duikt het weer op in de vorm van salontafels, verlichtingselementen en boekenkasten. 
Omar Chakil, various creations, 2022, alabaster
- Le Lab (Cairo, Egypt)


L'Atelier Nadeen x jihad khairallah architects, gevestigd in Beiroet en Dubai, presenteert werk van twee kunstenaressen: Nadine Roufael en Jihad Khairallah.
De keramieken sculpturen van Nadine zijn de vrucht van gedurfde experimenten met texturen en kleuren. De beweging gesuggereerd door de haast plantaardige vormen doet het minerale tot leven komen. Jihad staat dan weer bekend om haar heel eigen stijl, modern en minimalistisch, geÔnspireerd door het Oosten. Je herkent die meteen in haar werken getiteld ‘Versatile’, gemaakt van uiteenlopende materialen, en in de houten structuren van de reeks ‘Kōzō’, waarin de kleuren en het licht mooi tevoorschijn komen. De flexibiliteit van de ‘Kumo’-tafel en -stoelen laat de verbeelding van de kijker alle vrijheid, waardoor ze meteen ook iets unieks krijgen.
Nadine Roufael, Spectrum, 2022, Cťramique, Ceramic, base in velvet finish with special effect glaze, 55 x 30 x 28 cm 
- Atelier Nadeen x jihad khairallah architects (Beyrouth, Liban)

Menart Fair Brussel vergast ons in februari 2023 op het boeiende programma ART + DESIGN,
dat de rol van de ME.NA-landen bevestigt als een van de meest dynamische regio’s op het gebied van hedendaagse kunst. Voor de bezoeker wordt dit een reis naar het hart
van het stralende en betoverende Oosten.

Praktische informatie
MENART FAIR
Midden-Oosten en Noord-Afrikaanse kunst
Datums: van vrijdag 3 tot en met zondag 5 februari 2023, van 11.00 tot 19.00 uur
Locatie: Boghossianstichting - Villa Empain
               Franklin Rooseveltlaan, 67
               1050 - Brussel, BelgiŽ.Menart Fair expands to design in BrusselsMenart Fair expands to design in Brussels
Perspreview: donderdag 2 februari 2023, van 16.00 tot 18.00 uur
VIP inauguratie: donderdag 2 februari 2023, van 18.00 tot 22.00 uur
>>  Ticketing  <<

Vorige nieuwsbrieven
- Menart Fair bij Boghossianstichting - Villa Empain
- Menart Fair komt in februari naar Brussel! !

menart-fair.com
Facebook
Instagram

Mail


www.menart-fair.com


info@menart-fair.com
Copyright ©️ 2022 FANNART SAS, All rights reserved  -  MENART FAIR Newsletter
FANNART SAS : 3 Rue Duban, 75016 Paris, France


Add us to your address book : newsletter@menart-fair.com

Want to change how you receive these emails? You can unsubscribe from this list.